torsdag 10 november 2011

Cosmic, Brandts mm

Idag var jag på sjukhuset kl 8.30. Vanligtvis börjar man ju 7 på morgonen och startar upp dialyserna strax därefter. Men det finns en stue för patienter som behöver lite mer hjälp och som inte kan komma förrän senare. Där var jag idag, tillsammans med min handledare Tina, och en till sjuksköterska. Jag fick koppla upp en maskin helt själv och det gick ganska bra.

Planen för dagen pratade vi om igår: Att fortsätta öva på att koppla maskin samt skötsel av dialyskateter vid avslut, då vi använder ren metod (vid start använder man steril metod, vilket är lite klurigare, och får bli nästa steg). Jag blev visad var man hittar sjukhusets riktlinjer. Det finns riktlinjer för allt möjligt, t ex handhygien och dokumentation. Och även för skötsel av central venkateter/dialyskateter. Jag läste på, diskuterade lite med sjuksköterskorna och fick sedan själv förbereda allt som behövs. Det ser så enkelt ut när man tittar på de vana syrrorna, kan inte tänka sig att det ska vara så svårt att dra upp 20 ml NaCl i en spruta. Men det var det. Men övning ger förhoppningsvis färdighet.

Det var riktigt roligt att göra lite praktiska moment själv. Och när jag väl lyckats förbereda läkemedel och allt annat så gick det bra att koppla från maskinen och sedan göra alla moment innan patienten är klar att gå.

På eftermiddagen hade personalen en kort utbildning av en psykiatrisjuksköterska. Anledningen var att de har en ny patient med bl a anorexia och emotionell instabil personlighetsstörning. Och det är mycket man måste förhålla sig till hos en patient med de svårigheterna. Det var extra intressant att lyssna eftersom jag just gjort min psykiatripraktik, och jag kände igen en hel del. Och förstod faktisk det mest :)

Nu har jag även fått inlogg till journalprogrammet cosmic, där all dokumentation görs. Så förhoppningsvis får jag också framöver lite bättre koll på den. Jag ska även skriva en uppgift om skillnader och likheter på dokumentationen i Sverige och Danmark, eftersom jag inte kan vara med på det seminarium mina klasskompisar har i Borås under praktiken.

Imorgon ska jag ha forventningsmøde men min handledare och kliniska handledaren Maria. Då ska vi prata om mina och deras förväntningar mm. Jag är lite fundersam om min praktik kanske blir lite för specialiserad, eftersom jag dessutom har en tvåveckorskurs och jullov blir min praktiska praktikperiod lite kortare än mina klasskamraters. Och jag vill ju lära mig så mycket som möjligt. Får ta upp detta med danskorna imorgon helt enkelt.

Ikväll har jag varit med min buddy och några andra utbytesstudenter här i Odense på Brandts. Det är en gammal klädfabrik som numera huserar konsthall, mediemuseum och museum för fotokonst. Det var inspirerande och även kul att träffa lite andra studenter. Jag träffade bl a två norska tjejer som ska gå samma kurs som jag. Intill museet låg en liten bio och ett café som såg riktigt mysigt ut och som ska vara bra. Får bli ett besök där snart.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar